YUVARLAMA TARİFİ
Yuvarlama, Gaziantep mutfağını en çok temsil eden yemeklerden biridir. Gaziantep mutfağında efsane olduğu kadar yeri doldurulamayan bir yemektir.
Video da yuvarlama tarifi her ne kadar kolay görünse de hazırlamak başlı başına bir iştir ve 3-4 kişilik gruplar halinde yapılır.
Ramazan bayramı sabahı zengin fakir her Anteplinin evinde muhakkak yuvarlama telaşı yaşanır. Tek kelime ile latif bir yemektir.
Yılın her mevsimi tüketilebilir.
Şehriyeli Pirinç Pilav ve Topak Antep Biberi İle Yenir.
Öğütülmüş Pirinç (Yuvarlamalık): Eskiden geceden ıslatılıp kurutulan pirinç, ertesi gün havanda dövüldükten sonra içine diğer malzemeler konularak elle yoğrulurdu. Ancak bu yöntem çok zor olduğundan etle pirinci et değirmeninde çekmek yaygınlaşmıştır. Pirinci ayrı olarak robotta da çekebilirsiniz. Ayrıca, hazır olarak da satılmaktadır.
Leğençe: Hamur veya köfte yoğurmaya yarayan geniş kenarlı tepsi veya leğene benzer kap.
Yağı: Genellikle yemekler piştikten sonra üzerine verilen yağlı ve baharatlı karışımdır.
Antep Biberi: Antep biberi, farklı özel bir türdür. Dolmalık biberden ufak, kendine has bir formu olan, genellikle dengeli bir acılık içeren, fazla etli olmayan, ince cidarlı, çıtır çıtır bir biberdir. Antep biberinin irileri dolmalık olarak da kurutulur.
YUVARLAMA HAZIRLANIRKEN KULLANILAN MALZEMELER NELERDİR?
300 Gram Öğütülmüş Pirinç (Yuvarlamalık)
100 Gram İrmik
150 Gram Çiğ Köftelik Et (Kıyma)
250 Gram Yağsız Kuşbaşı Koyun Eti
250 Gram Kemikli Koyun Eti
1 Kilo Süzme Yoğurt
500 Gram Haşlanmış Nohut
1 Baş Kuru Soğan
1 Adet Yumurta
2 Yemek Kaşığı Nane
2 Tatlı Kaşığı Karabiber
2 Tatlı Kaşığı Tuz
YUVARLAMA NASIL HAZIRLANIR?
- İrmik yaklaşık yarım su bardağı su ile birkaç dakika karıştırılarak ıslatılır.
- Bir kaba (Leğençe) pirinç unu, irmik, Çiğ köftelik Dana eti, 2 tatlı kaşığı karabiber ve kuru soğanın yarısı yemeklik doğranarak ilave edilir. iyice yoğrulur.
- !Harç yoğrulduğunda ele ya da kaba (Leğençe) bulaşmıyorsa, pürüzsüz hale gelmişse yoğrulmuş demektir…
- İyice yoğrulan harç, ufak parçalar halinde parça parça alınır.
- Yaklaşık 1 fincan zeytinyağı harcın ele yapışmasını engellemek amacıyla bu işlem sırasında avucunuzu yağlamak için kullanılır.
- Parça parça hazırlanan harç elde silindir şeklinde yuvarlanarak hazırlanır. Parça parça hazırlanan harç elde silindir şeklinde yuvarlanıp bir tabağa ufak ufak (dökülür) kopartılır.
- Kopartılan (dökülen) parçalar elde yuvarlanıp metal bir süzgeç’e konulur. Köftelerin muntazam olabilmesi ve kolay yuvarlanabilmesi için avucunuzu arada zeytinyağı ile yağlayın.
- 1 tencereye 1 litre su ve 1 tatlı kaşığı tuz atılarak kaynatılır. Su kaynarken, metal süzgeç de ki yuvarlamalar olduğu gibi tencerenin üzerine konulup üzerine kapak kapatılarak, yuvarlamaların buhar da kısa bir süre rengi koyulaşıp tane tane oluncaya kadar pişmesi sağlanır.
- Buharda pişen yuvarlamalar tencerenin üzerinden olduğu gibi alınıp, birbirlerine yapışmasını engellemek için bir defa hafif sallanarak soğumaya bırakılır.
- Düdüklü tencereye; 2 litre su, Kuşbaşı et,kemikli et, 1 tatlı kaşığı tuz ve yarım soğan doğranarak ilave edilip, tencerenin ağzı kapatılarak 1 saat orta ateş de pişirilir. Düdüklü tencerede pişen et geniş bir tencereye alınıp, ocağın altı yakılır.
- Yuvarlama ve nohut ilave edilerek orta ateşte 15-20 dakika pişirilir. Yemek piştik den sonra soğuyana kadar dinlenmeye bırakılır.
YOĞURDUN ÇALINMASI (HAZIRLANMASI)
- 1 tencereye süzme yoğurt ve yumurta ilave edilir. Ocağın altı yakılarak, kısık ateş de sürekli karıştırılır.
- !Karışan yoğurt hafif kaynamaya başlayınca hemen ocaktan alınır…
- Daha önce soğumaya bırakılan yuvarlamanın suyundan birkaç kepçe yoğurdun içine ilave edilip, iyice karıştırılır. Ardından yoğurt olduğu gibi yuvarlamanın içine ilave edilir. Yoğurdun iyice karışması sağlanır.
YAĞIN (SOS) YAPILIŞI
- Bir çay bardağı zeytinyağı tavaya boşaltılarak yüksek ateş de kızgın hale getirilir.
- Kızgın hale gelen zeytinyağın içerisine nane ilave edilip, yaklaşık 20 saniye kadar tutulduktan sonra ocaktan alınır.
- Yemeğin üzerine ilave edilerek servis yapılır.
Afiyet Olsun ?