fbpx

Malhıtalı Aş Tarifi

8 Eylül 2017 64310 62.92K Yorum yapılmamış

Description

MALHITALI AŞ TARİFİ

Malhıtalı aş, Gaziantep yöresine ait bir yemek çeşididir. Malhıtalı aş Gaziantep yöresinin bilinen en iyi yemeklerinden biridir ve yılın her mevsiminde tüketilir.

Kırmızı mercimek, Gaziantep yöresinde malhuta veya malhıta diye bilinir. Bundan dolayı, Gaziantep yöresinde kırmızı mercimek ile hazırlanan yemekler malhıtalı veya malhutalı diye bilinir. Malhıtalı aş, Gaziantep yöresine ait bir yemek çeşididir. Kırmızı mercimek değirmende çekilip kırılarak kabuğu çıkarılmış mercimektir. Arapça da mahluta diye bilinir.

Gaziantep yemeklerinin üzerine verilen soslara yöresel adı ile yağ denilir. Malhıtalı aş Gaziantep yöresinin bilinen en iyi yemeklerinden biridir ve yılın her mevsiminde tüketilir. Pratik ve ekonomik bir yemek olduğundan halk arasında çokça tercih edilir. Malhıta ile hazırlanan  başka yemek tarifleri de mevcuttur bunlardan Malhıtalı köfte ve malhıtalı çorba en bilinen yemeklerdir.

Gaziantep yöresinde mercimek köftesine malhıtalı (malhutalı) köfte denir. Bilindiği gibi mercimek köftesi, Gaziantep yöresine ait bir yemek çeşidi değildir. Hemen hemen Türkiye’nin her yöresinde özellikle güney ve güney doğu bölgelerinde daha çok tüketilir. Mercimek köftesi, Gaziantep yöresinde diğer bölgelere göre isim ve hazırlanış şekli bakımından farklılıklar gösterir.

Benzer bir yemek olan Simit aşı tarifine de göz atmak isteyebilirsiniz.

Kullanılan Malzemeler

1 Litre Su

1 Su Bardağı Kırmızı Mercimek (Malhıta)

Yarım Su Bardağı Bulgur

1 Tatlı Kaşığı Tuz

1 Tatlı Kaşığı Acı Biber Salçası

Sos (Yağ) İçin Malzemeler

1 Su Bardağı Zeytinyağı

1 Baş Kuru Soğan

1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Biber

1 Tatlı Kaşığı Karabiber

Malhıtalı Aş Nasıl Hazırlanır?

  • Bir tencereye su, tuz ile birlikte kırmızı mercimek (Malhıta) konularak kısık ateş de tencerenin ağzı yarım kapalı olacak şekilde kaynamaya bırakılır.
  • Kaynayınca bulgur ilave edilerek karıştırılır ve ardından salça ilave edilerek karıştırmaya devam edilir. Karıştıktan sonra, tencerenin ağzı yarım kapatılarak kısık ateş de pişmeye devam eder.
  • Kırmızı mercimek (Malhıta) ve bulgur açıldığında, yemek aş kıvamına geldiğinde piştiği anlaşılır ve altı kapatılır.

Sosun (Yağın) Hazırlanışı

  • Daha önceden ince ve halka halka doğranan soğan ile birlikte zeytinyağını bir tavaya koyarak orta ateş de pembeleşinceye kadar kavrulur.
  • Kavrulan soğana, kırmızıbiber ve karabiber ilave edilerek, ocak kapatılır.

Yemeğin üzerine ilave edilir. Yemeğin ve sosun (yağın) sıcak servis edilmesi çok önemlidir!

Yanında ayran ve Antep turşusu ile güzel olur 🙂

Afiyet olsun …

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir