Firikli acur dolması, yaz mevsiminde haziran ve temmuz aylarında tüylü acurun en verimli olduğu bu zamanlarda hazırlanır. Türkiye’nin güneydoğu Anadolu bölgesinde yaz ayında, firik buğdayından taze tüylü acur dolması hazırlanarak tüketilir. Etli olarak hazırlanan firikli acur dolması, ev ekmeği ya da lavaş ekmekle tüketilir. Gaziantep ve yöresinde yazın yaprak sarması ve yaz dolması da hazırlanarak tüketilir.
Yaz mevsiminde hazırlanan yaprak sarması ve yaz dolması tarifi burada?
Firik, Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde bilinen ve daha çok kullanılan, buğdayın olgunlaşıp kurumadan elde edilen bir üründür. Tarlada bulunan buğday başakları içerisinde bulunan taneler olgunlaşır, sertleşir ve henüz tam kurumamıştır. Ayrıca, başakta tam kurumamıştır, rengi yeşildir. Başakların bu döneminde ekin tarlalarından buğday başakları köklerinden 10-15 cm. üsten kesilerek, desteler halinde toplanır. Toplanan bu desteler, sapların tutuşturulmasıyla yakılan ateş üzerinde ütülür. Yani, buğday başağı tanelerinin saklı olduğu kılçıklı kısmı ateş üzerinde kavrulur. Kavrulan destenin sapı, buğday kellelerinden kesilerek ayrılır. Ayrılmış buğday kelleleri kalbur içerisine alınarak, avuç içini bastırarak ovalanır. Buğday tanesi kapçuk içerisinden çıkartılır, rüzgar da savrulur. Geriye kalan kavrulmuş, dişler arasında rahatça ezilebilen buğday tanelerinin adı firiktir. Sap alevi üzerinde ütüldüğü için yanan sapın çıkardığı duman ile islenmiş ve gayet güzel bir aroma ile yüklenmiştir. Firik ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz? Firik nedir?
Firikli acur dolması, Gaziantep ve yöresinde tüylü acurun bol ve taze olduğu yaz aylarında tadılmaya değer bir lezzettir. Normalde taze acurlarla yapılan bu dolmayı kış aylarında da tadabilmek için yazdan kurutulup, kaldırılan kuru acurlarla da hazırlayabilirsiniz. Kuru patlıcanlar ve biberlerle beraber oyulup kurutulan acurlarda, Antep sofralarının olmazsa olmazıdır.
Zeytinyağlı kış dolması tarifini burada ?
Firikli acur dolması, içinde kullanılan firik buğdayı hafif tütsülü yanık bir tat veriyor, tüylü acurun kabağa nazaran daha sıkı olan dokusu ise firik ve bulgurun diriliğini iyi taşıyor. Bu dolma, bu özellikleriyle Gaziantep mutfağının yerel malzemeden gelen gücünü çok iyi yansıtıyor. Eğer bu eşsiz özgün lezzeti yakalamak istiyorsanız, mevsiminde tüylü acuru yakalamaya ve iyi cins yanıksı tadı yoğun olan firik bulmaya çalışın, güneşte yapılmış Antep salçasını da eksik etmeyin. Kilis yöresinde, yaz aylarınca tüylü acurun bol ve taze olması sebebiyle Kilis yöresine özgü bir dolma çeşidi olan Şıhıl Mahşi hazırlanır, dolmaların şahı anlamına gelen Şıhıl Mahşi hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz? Şıhıl Mahşi nedir?
Bu tarifimizde, Gaziantep ve yöresinde yaz mevsiminde hazırlanan harika bir lezzet olan firikli acur dolması tarifini sunduk. Yanında soğuk ayran, ev ekmeği ya da lavaş ekmekle tüketin.
Yaz mevsiminde Gaziantep de hazırlanan yemeklerin videolu tarifleri burada?
İçindekiler
Firikli acur dolması tarifini beğendiyseniz beğenmeyi ve paylaşmayı ihmal etmeyin!
Benzer tarifler için linke tıklayın? http://bit.ly/2KZ7aDs